Mi az a myofascia?

2021.04.28

Myofasciának egy adott izom és azt azt körülvevő kötőszövetes egységet nevezzük. 

A myosfasciális rendszer az izmok és az őket körülvevő pályák rendszere. EGYMÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ LÁNCOLATOKAT KÉPEZNEK. Tehát a testünkben nincsenek különálló izmok. Izmokból álló láncolatok vannak, s ezek a különféle láncok kapcsolódnak egymással = minden összefügg mindennel. S most figyelj! Az izompólyákon, inakon, szalagokon kívül FASCIA még a belső szerveket körbe ölelő kötőszöveti burok (szívburok), belső hártyák (mellhártya, hashártya) és még sorolhatnám!Hogy miért fontos ez? 

Mert a fascia megismerésével tudományosan bizonyított, hogy nem csak a mozgás szervrendszerének elemei (izmok, inak, szalagok, csontok) alkotnak láncolatot, de ezek kapcsolódnak vérerekkel, idegekkel, szervekkel is! AZ EGYIK ÁLLAPOTA, MINŐSÉGE MEGHATÁROZZA A MÁSIKÉT IS. Ezért kiemelten fontos a holisztikus szemlélet!

 A fascia rossz állapta sok-sok problémáért, krónikus derékfájás, belső szervi betegségért, sőt az utóbbi évek kutatásai alapján a dagantos megbetegedésekért is felelős! A rendszeres testmozgás, lazítás, egészséges táplálkozás, tudatos légzés mellett nagy hangsúlyt érdemes fektetni az önmasszázsra (smr eszközök) és a fascia lazító masszázsra!Itt tudsz bejelentkezni: naturamasszazs@gmail.com