Izgalmas anatómia - A medence

2021.01.11

Az emberi medence fontosságát, annak egészségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Itt kapnak helyet ugyanis a hasi medencei szervek, a szaporodás, kiválasztás és a salakanyag eltávolítás szervei. A medence helyzetének és mozgásainak szabadsága az egész testünk egészségét befolyásolja.

A medencére sokszor úgy gondolunk, mintha egy egység lenne, azonban két részből áll, amelyet hátul a keresztcsonti ízület, elől pedig a szeméremcsont köt össze. Mindegyik medencefél elforgatható kisebb-nagyobb mértékben egymáshoz képest is, ez a "képessége" eredményezheti az úgynevezett ELCSAVARODOTT MEDENCÉT.  Mivel  medence ad helyet mindkét csípőízületi ároknak, amelybe a combcsont feje ízesül, ezért a medence helyzete befolyásolja a csípőízület és a lábak helyzetét is.  A medence nemcsak "lefelé hat" természetesen, hatással van az ágyéki gerincszakasz görbületére és ezáltal a teljes felső testre is. 

A legfontosabb rész most következik:

A medence oldalra döntése, hosszabb távon egyoldali terhelése,  a testtömeg egyenlőtlen elosztásához vezet a lábakon, így a  mellkas és a hozzá kapcsolódó szerkezetek mind eltolódnak. A medencefelek elforgatása, elcsavarodása testtartási rendellenességhez vezet, ami pedig myofasciális (erről még lesz szó, hogy ez pontosan mit is jelent, mert nagyon fontos!) problémát okoz. Ezen felül és ezzel összefüggésben a medence izomzatában lévő feszülés és trigger pontok befolyásolhatják a SZAPORODÁSI, SALAKANYAG KIÜRÍTÉSI FUNKCIÓKAT, BELŐLÜK FÁJDALOM SUGÁROZHAT A ZSIGEREKBE. Ezért fontos tehát, hogy foglalkozzunk medencénk egészségével mozgás és masszázsterápiával, illetve lazító technikákkal ( pl, smr-henger). Fontos azonban elmondani, hogy ehhez (igen, még az smr-henger használatához is) kérjétek szakember segítségét! 


Forrás: 

James H. Clay, David M. Pounds - Alapvető klinikai masszázsterápia

Tarsoly Emil - Funkcionális anatómia